lørdag 12. april 2008

Fotoautomater


Før i gamle dager, i de gode gamle ungdomsårene, da hadde vi fotoalbum. Hylle på hylle med album, med bilder fra alskens anledninger. Alle mulige hendelser, selskap, turer, hyggestunder, bryllup, begravelser, dåp, jul, påske, ja you name it som det heter på Inglisj.
Alle hadde sånn, vi leverte filmene inn, først var alt i svart hvit, så kom det farger til jorden og bildene ble skarpere og skarpere. Senere kom fotoposene, da kunne vi sende bildene i posten, og fikk dem tilbake, for slikk og ingenting. Ofte betalte du bare porto og et "lite" ekspedisjonsgebyr... så fikk du bildene tilbake,la dem i albumet og bladde i dem. Kjekt med sånne fotoalbum. Vi kunne bla i dem til alle tider, og tok dem frem når det passet seg.

Heldigvis har vi dem enda. Vi blar i dem og koser oss. flirer litt av hvordan det var... bilder skaper minner.

Vi hadde bilder av alt, alt mulig.

I den senere tid har alle fått digitalkamera, ingen sender inn bildene lengre, ingen kjøper film, alle har bildene på datamaskinen og kan se dem der, vi kan redigere så det heter så fint, vi kan fikse på ting, dobelhaker kan forsvinne, røde øyne er ikke lengre et problem...
men alle savner vel dette med å ha dem ihanden, sette dem i albumet, bla i dem, kikke i dem og kose seg :)

Nå er det slik at en enten kan laste bildene over til et fotokompani og fortsatt få dem printet, eller en kan printe dem hjemme selv.

Du kan også gå i butikken, ta med deg minnekortet og stikke det i en automat, printe bildene, betale med kortet og gå hjem å sette dem i ditt koselige album med roser på.
Disse automatene er foresten en genial oppfinnelse, noe så enkelt og greit... men plasseringen av dem? Vel i dag så jeg en automat som var plassert på en Expertbutikk, rett ved inngangsdøren, alle som kommer inn kan bli fristet til å fremkalle bildene sine på den... kjempesmart eller?
Automaten står helt åpen, uten skjerming, alle som kommer inn ser rett på skjermen... og da ser jeg jo senarioet for meg... tenk om du har noe uheldige bilder på minnekortet? Noen som kanskje ikke skal vises til alle. Tenk deg en kvinne har bilde av seg selv i en noe privat setting? Ville kanskje vært litt flaut om alle som kom inn så dette bildet eller?
Tenk om den damen har en noe intim setting på bildene av elskeren sin? Tenk om elskeren har en kone og denne kona kommer inn på Expertbutikken just når bildet renner over skjermen...

Vel jeg bare tenker jeg... det kan jo skje...

Ingen kommentarer: