onsdag 30. april 2008

Rødt


Vel så var den der... igjen... arbeidernes fridag. 1 mai er i morgen... en dag for tanker om arbeidslivet om arbeideres kår...


Hvorfor har vi egentlig 1 mai? Vet oppvoksende generasjon hva 1 mai er?

1 mai er arbeidernes fridag over hele verden... det er dagen da vi skal ta på oss kommunismens farger og flagge arbeidernes rettigheter, høre på politikere som forteller hvor flott de har gjordt det for at alle skal få det bra, for likeverd, velferd, sammhold, rettferd, sosialisme og arbeidsrett.


Kanskje litt utspilt? De fleste og da mener jeg de fleste bruker dagen til å handle på plantasjen, slappe av, nyte livet, roe seg ned, ta fri 2 mai, se på våren som endelig er kommet... plante, sette frø, ta en søndagstur, gå tur i skog og mark.... det er arbeidernes fridag... men jeg vedder 100 kr på om en spør 10 tilfeldig utvalgte på gata mellom 14 og 25 år så sier 8 et unnvikende svar, og ikke er sikkre på hva det er som er med 1 mai.

Ikke at det er noe galt med dem, men det er rett å slett ikke behov for 1 mai i Norge... vi har ikke de store utfordringene i arbeidslivet som andre steder... vi har det rimelig bra her... vi har faktisk ikke det store behovet for denne komunistiske propagandadagen som 1 mai egentlig var... det er mere det at vi har behov for en ekstra fridag... noen av oss er nok engasjerte nok, men de er i mindretall... et veldig mindretall... det er en grunn til at Arbeiderpartiet ikke er Norges største parti lengre... det er en grunn til at NKP ikke sitter på stortinget... det er en grunn til at folk velger plantasjen før Stoltenbergs tale på torget i Stavanger... det er rett å slett litt for godt å være Normann... rett å slett litte granne for godt... sånn er det bare...


Kommunismen er død.... leve kommunismen...



Plantasjen åpner kl 12.00

1 kommentar:

Steinar sa...

Hm et par ting; først så er jo Arbeiderpartiet ennå norges største parti. Og så er ikke 1 mai feiring av kommunisme selv om den dagen riktig nok forbindes med fargen rød og det noe antikvariske ordet "Kammerater" blir flittig brukt.

Og dagen er kanskje viktigere enn noen gang, arbeidernes rettigheter er ennå konstant truet pga økende markedsliberalisme, negative holdninger fra diverse arbeidsgivere mot fagorganisering og at som du påpeker altfor få bryr seg. Det er for sent å bry seg når man har fått sparken og ikke er medlem av et fagforbund. Men på den andre siden har også arbeidere et ansvar for å gjøre sitt beste og stå på, og 1 mai kan også være en påminnelse om det. Kundebehandling f.eks i forskjellige former krever et oppvakt menneske som har kunnskap om det vedkommende driver på med, men også kan behandle andre mennesker på en skikkelig måte. Rettigheter kommer ikke uten at man også oppfyller kravet om å gjøre sitt aller beste. God 1 mai!